Het verschil tussen richtlijnen (N)EN-1335 en NPR-1813

In een tijdperk waarin langdurig zitten een alomtegenwoordig aspect van het dagelijks leven is geworden, is ergonomie in kantoormeubilair van cruciaal belang. Twee veel gebruikte richtlijnen zijn (N)EN 1335 en NPR 1813. Deze normen bieden richtlijnen voor het ontwerp en de fabricage van kantoormeubilair, met als doel het creëren van een comfortabele en gezonde werkomgeving. In dit artikel zullen we het verschil tussen deze twee richtlijnen verkennen en hun respectievelijke impact op de kantoormeubelindustrie bespreken.

Europees standaard voor kantoormeubelen

De (N)EN 1335 norm, ontwikkeld door het Europese Comité voor Normalisatie (CEN), is een set van Europese normen die specifiek gericht zijn op kantoormeubelen. Deze normen omvatten richtlijnen voor onder andere bureaustoelen, bureaus en werkstoelen. Het doel van (N)EN 1335 is om de ergonomie van kantoormeubelen te verbeteren en zo de gezondheid en het comfort van werknemers te bevorderen.

Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoormeubilair

In Nederland wordt vaak gebruikgemaakt van de NPR 1813, een praktijkrichtlijn voor kantoormeubilair. Hoewel de NPR 1813 gebaseerd is op de (N)EN 1335 normen, zijn er enkele belangrijke verschillen. De NPR 1813 biedt meer gedetailleerde richtlijnen en aanbevelingen voor specifieke aspecten van kantoormeubilair, zoals de hoogte van bureaus, stoelen en beeldschermen.

Verschillen tussen (N)EN 1335 en NPR 1813

Een van de belangrijkste verschillen tussen (N)EN 1335 en NPR 1813 is de mate van gedetailleerdheid. Waar (N)EN 1335 algemene richtlijnen biedt, gaat NPR 1813 dieper in op specifieke aspecten van kantoormeubilair. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de aanbevolen hoogte van een bureau ten opzichte van de hoogte van de stoel, of de optimale afstand tussen de ogen van de gebruiker en het beeldscherm.

Daarnaast kan de toepasbaarheid verschillen. Terwijl (N)EN 1335 een Europese norm is die in veel Europese landen wordt gebruikt, is NPR 1813 specifiek gericht op de Nederlandse markt. Hierdoor kunnen er regionale verschillen zijn in de toepassing en naleving van deze richtlijnen.

In een tijd waarin ergonomie een steeds belangrijker aspect van de werkplek wordt, spelen richtlijnen zoals (N)EN 1335 en NPR 1813 een essentiële rol in het bevorderen van gezondheid en comfort op de werkplek. Terwijl (N)EN 1335 een brede Europese standaard vertegenwoordigt, biedt NPR 1813 meer gedetailleerde richtlijnen die specifiek zijn voor de Nederlandse markt. Beide normen streven echter naar hetzelfde doel: het creëren van een ergonomische werkomgeving die bijdraagt aan het welzijn en de productiviteit van werknemers.